Det är nu det händer!

Jag har en känsla. En känsla av att allt börjar bli lite ljusare.
Denna känsla kommer alltid när våren knackar på dörren men denna gång är det annorlunda.

Denna gång håller känslan i sig även en grå dag. Denna gång är det en känsla som sprider sig. Jag har känslan inom mig och delar gärna med mig.

Visst gör det mycket för en själv att se någon annan glad? På samma sätt som en påverkas om någon annan är arg eller ledsen. Det som ger mig känslan är min uppfattning om att många andra, inklusive jag, har fått nog. Det är dags att vi hjälps åt. Vi behöver varandra och tillsammans kan vi göra skillnad. Jag har bestämt mig för att det ska bli bättre. Vi ska alla tillsammans göra denna plats lite bättre att leva på. Vi är ju så många som vill och kan. Nu är det dags! Känslan av uppgivenhet och frustration har förbytts till en känsla av kämparglädje och hopp. Istället för att se på hur samhället förfaller tänker jag vara en av dem som bygger upp det igen. Vill du vara med?

https://www.facebook.com/feministisktinitiativnorrkoping

Logo

 

 

Att debattera eller inte?

Något som inträffar för mig då och då är att jag efter en stund tigande tillslut inte kan hålla mig från att ge mig in i en debatt med mina vänner eller bekanta trots att det i många fall kan leda till obehag och irritation. jag kan helt enkelt inte låta bli. Detta sker kanske 1 av 10 gånger när jag upplever att något är provocerande och ofta är det i frågor där jag själv känner att jag har utvecklats mycket och vill få fram en mer nyanserad bild.

Jag har under en lång period bara ignorerat såna saker med rädsla för att detta ska påverka vänskapen men kommit fram till att jag värdesätter vänner där man kan ventilera olika åsikter och ändå behålla vänskapen utan att den påverkas allt för mycket. Jag tänker att det är den vänskapen som kommer hålla framöver och så länge ens åsikter inte går isär allt för mycket är det viktigt att respektera att vi är olika.

Jag har dock märkt att det är mycket vanligt att det bli två ”läger” i såna debatter. Som att det inte finns några nyanser. Det är svart eller vitt. De som har flest anhängare ”vinner” och hela poängen med att ha en debatt suddas lätt ut med ivern att ha rätt och inte förlora. Det är lite synd tycker jag och skulle vilja finna ett sätt att debattera om viktiga frågor utan att det blir så.

Mitt forum för tankeverksamhet

Känner ibland att mina ord här bara försvinner i mängden bland alla andras åsikter och då blir jag väldigt osugen på att blogga. Jag känner också att jag ofta har mycket att säga i många situationer och tänker att jag tråkar ut mina läsare.

Nu skiter jag i det och gör ett försök igen. Jag måste få säga vad jag tycker och mitt forum är här! Se fram emot mer uppdatering och en inblick i vad som pågår i min skalle.

 

En vardag utan TV

Vi har som sagt slängt ut vår TV. Eller ja ställt undan den kanske man ska säga. Anledningen var att vi kände att vår son satt framför alldeles för ofta. När han inte satt där så var det tjat om TV:n och ärligt talat var det svårt att ha koll på hur ofta och länge det blev. Det i kombination med att han spelar dator en del kändes inte bra och det är inte kul när han tjatar om att åka hem och se på TV eller spela när man är borta. Nu har vi bara datorn kvar och har bestämt att han får spela en kvart på förmiddagen och en kvart på eftermiddagen. Om han frågar vill säga. Idag har han inte spelat alls.

När vi tog bort TV:n så möblerade vi om i vardagsrummet så att det blev mycket bättre. Man kan umgås lättare hela familjen och vi har tagit in spel, pussel och ritgrejer till Vincent.

Det är så skönt när man kommer på att man kan förändra något till det bättre utan någon större ansträngning. Det blev liksom win-win för alla i familjen.

 

Smal = lycklig? LCHF för att må bra eller bli smal?

Något som provocerar mig är när normalviktiga personer yttrar sig om dieter. När de menar att det ”bara är att springa mer och äta mindre”. De menar att alla som är överviktiga gör fel. Att alla med övervikt är lata och inte kan äta lagom.

Det finns så mycket i detta som provocerar mig.

1. Som att vi inte skulle ha olika förutsättningar att bli överviktiga? Jag tänker på alla smala som kan trycka i sig skräp dagarna i ända. Är de något mirakel då eller?

2. Är smal = hälsosam? Tänker på föregående fråga.

3. Funkar en sak för alla? Om alla åt lika skulle vi se likadana ut i kroppen?

4. Har de normalviktiga rätt att döma? Varför hör man så sällan folk med övervikt säga ifrån? Är man mindre värd för att man inte är normalviktig?

Det provocerar mig också att fokus ALLTID kommer på vad vi väger och hur vi ser ut. Hur vi mår talas det mindre om.

Själv berättar jag sällan om hur jag mår. Men inte heller om hur jag ser ut och vad jag väger. Vill upplysa mina läsare om att jag inte tror att LCHF eller andra dieter skapar lycka. Hälsa möjligtvis men inte lycka. Det finns så mycket annat i våra liv som gör oss olyckliga. Vi blir aldrig nöjda liksom.

Hälsningar från en sur Linnea som känner sig lite olycklig och bitter för tillfället.

image

Bloggtorka

Sitter och väntar på Vincent som är på gymnastik nu. Lo och jag stannar utanför.

Jag bloggar inte så ofta nu. Finns så mycket jag skulle vilja skriva om men så lite tid. Sitter sällan vid datorn och tycker mobilen är tråkig att blogga från.

Kan berätta för er att vi tagit bort vår TV hemma. För att höja vår livskvalité. Mer om det i ett senare inlägg.

image

Lilla Lo som nu är 8 månader

Trött på ytlighet

Något jag är trött på är köphysterin som råder. På bloggar, Facebook och liknande uppmanas det till konsumtion dagarna i ända. Senaste plaggen och senaste prylarna visas stolt upp som om lyckan vore total. Man blir sugen på lyckan och intalar sig själv att livet vore lite enklare och bättre om man själv också hade..

Detta går liksom hand i hand med skönhetsidealet som råder. Det är ”dagens” överallt som visar hur vardagssnygga och lyckliga vi är. Det perfekta hemmet och looken är viktigt.

Jag gillar mer att se och läsa om de små sakerna i vardagen som  berör. Saker jag kan relatera till och/eller bli berörd av.
Det kan vara allt från en vän som beklagar sig över att sonen ritat på möblerna hemma till senaste bakslaget i kampen mot ett jämställt samhälle.

Frukoststund med ägg såklart

Det bästa målet tycker jag är frukosten. Jag kan inte bara slänga i mig nåt utan vill gärna sitta ett tag och äta. Är det bråttom så tar jag hellre en kopp kaffe med grädde i bara.

Kokt ägg äter jag ofta till frukost och det får barnen också. Vincent äter nog hellre smörgås men finns det ägg så går det med bra. Till frukosten blir det också D-vitamin, magnesium och kosttillskott för gravida och ammande.

image

Ägg, kaffe, mineralvatten och tillskott.

image

Mina fina småttingar som äter ägg.

image

Lo gillar att gosa med huvudet

5:2 dieten och lite tankar om ätstörningar och LCHF

Det pratas mycket om 5:2 och andra typer av periodisk fasta. Alex Schulman skriver här om ämnet. Han beskriver det som att det är en diet för lata tjockisar som gör allt för att svulla och slippa motionera. Det märks tydligt i artikeln att han är dåligt påläst och jag undrar om han skrivit denna kolumn med ett enda mål: att provocera de tjockisar som inte orkar ta sig upp ur soffan och följa det traditionella rådet att göra av med lika mycket energi som man gör av med.

En annan röst om hörs här. Alexandra Dahlberg som står bakom texten har lidit av bulimi och tycker att det är oroande att folk ska börja gå hungriga för att uppnå den perfekta kroppen. Självklart har hon en poäng i det som sägs. Absolut! Men det finns så mycket mer bakom tänker jag och här kommer lite fler tankar i ämnet.

För det första så tänker jag på att det alltid talas om ätstörningar i form av bulimi och anorexi. Det talas mindre om ätstörningar där personer hetsäter och överäter och inte kompenserar med att göra sig av med energin på ett eller annat sätt. Där personer drabbas av övervikt eller olika sjukdomar som kan kopplas till kosten. Detta är väldigt märkligt då denna grupp ändå är så mycket större. Det är så vanligt förekommande att det inte ens syns.

Jag tänker att om denna grupp kan förbättra sin hälsa med hjälp av fasta så är väl det jättebra? Jag försöker också alltid att tänka på hur kosten såg ut för våra förfäder och tänker att det är självklart att de inte alltid hade fri tillgång till mat. Jag tror inte att våra förfäder portionerade ut maten jämt över dygnet och såg till att hålla koll på energi in och ut.

Att mat upprör märks verkligen och det finns lika många åsikter som människor. Det tråkiga är att det är så många som bara tycker saker utan att kunna motivera sitt svar. När debatter av detta slag alltid vrids och tillslut kommer att handla om annat än vad det borde. JA självklart kan det hända att en metod som denna leder till att personer med ätstörningar drabbas hårt. JA självklart kan det hända att fler drabbas av ätstörningar. MEN det kan också vara så att många mår bättre och blir friskare av att fasta.

Något säger mig också att personer som fastar kanske inte äter onyttigheter i samma utsträckning som tidigare. Att man kanske tänker på helheten när man fastar och inte vill förstöra sina resultat genom att smälla i sig onyttigheter. På samma sätt som att personer som tränar inte heller vill göra det.

Vad tänker ni om detta? Är debatten rättvis?

Tänker att det är värre med andra dieter där man måste svälta sig varje dag genom kaloriräkning. Viktväktarna och liknande metoder tänker jag på. Ofta är dessa dieter kopplade till olika sorters produkter från industrin så som pulver, bars och även ”nyttigt” godis i olika former. Även LCHF besudlas tyvärr av produkter som bär en Low Carb-märkning och i själva verket inte alls har med LCHF att göra.

Man märker så tydligt hur det hela tiden ska tjänas pengar på dessa trender. Man måste hela tiden ställa sig kritisk till alla aktörer som kombinerar dieter med ett vinstintresse.

Ja det var lite om mina tankar kring fasta och lite allmänt om dieter. Jag fastar inte men skulle kunna tänka mig att göra det om jag inte ammade. Istället för 5:2 skulle det passa mig bättre att ha ett ätfönster på 8 timmar per dag och fasta 16 timmar med nattsömnen inkluderad. Jag tänker också att fasta i kombination med lågfettsdieter är ett självmordsuppdrag med onödigt lidande.

IMG_20130815_073135Fettkaffe. Ett alternativ till fasta för den som vill få i sig lite energi men hoppa över ett mål.